Posiłki w szpitalu są elementem terapii pacjenta i źródłem cennych składników odżywczych wspierających proces jego zdrowienia. Mogą być jednak również idealnym środowiskiem rozwoju różnych mikroorganizmów. W systemie Cook&Chill (ugotuj i schłódź) bezpieczeństwo mikrobiologiczne jest większe niż w przypadku tradycyjnego systemu Cook&Serve (ugotuj i podaj).
Bezpieczeństwo posiłków w technologii Cook&Chill jest istotnym aspektem tej technologii. Oto kilka kluczowych kwestii dotyczących bezpieczeństwa w tej technologii:
- Szybkie schładzanie – Jednym z kluczowych elementów technologii Cook&Chill jest szybkie schładzanie gotowanych potraw. Schładzanie odbywa się tak szybko, jak to możliwe, aby ograniczyć wzrost mikroorganizmów i minimalizować ryzyko namnażania się bakterii. Właściwe urządzenia chłodzące są stosowane do szybkiego obniżenia temperatury potraw.
- Monitorowanie temperatury – W trakcie procesu Cook&Chill należy monitorować temperaturę potraw, zarówno podczas gotowania, jak i schładzania. Zapewnienie odpowiednich temperatur jest kluczowe dla bezpieczeństwa żywności. Potrawy są schładzane do temperatury 3°C , aby zminimalizować ryzyko namnażania się bakterii.
- Odpowiednie opakowania – Potrawy gotowane metodą Cook&Chill są przechowywane w odpowiednich opakowaniach lub pojemnikach, które zapewniają właściwą izolację i szczelność. Opakowania są przeznaczone do użytku w niskich temperaturach i spełniają normy bezpieczeństwa żywności.
- Okres przechowywania – Potrawy przygotowane w technologii Cook&Chill mają określony okres przechowywania, który zależy od rodzaju potrawy i wytycznych dla bezpieczeństwa żywności.
- Poprawne podgrzewanie – Przed spożyciem, potrawy przygotowane metodą Cook&Chill są podgrzewane do odpowiedniej temperatury, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Stosuje się wskazane urządzenia do podgrzewania, aby potrawa była równomiernie nagrzana we wszystkich jej częściach.
Dbałość o odpowiednie schładzanie, przechowywanie i podgrzewanie potraw minimalizuje ryzyko związane z namnażaniem się bakterii i zatruciem pokarmowym.