Nowe technologie – Cook&Chill

Cook&Chill to technologia przygotowania posiłków, która polega na gotowaniu potraw, a następnie na bardzo szybkim schładzaniu i przechowywaniu ich w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu potrawy są przechowywane w odpowiednich opakowaniach lub pojemnikach, które zapewniają zachowanie jakości i świeżości.

Powstanie systemu Cook&Chill zawdzięczamy Stanom Zjednoczonym Ameryki. To tam już w latach 60-tych XX wieku powstał pierwszy koncept wykorzystujący technologię kuchni masowej z zastosowaniem zaplanowanego chłodzenia i podgrzewania posiłków. W Europie taki system zaczął się kształtować dekadę później, a od lat 80-tych przeżywa szczyt rozwoju, aż po dziś dzień. W Polsce w cateringu szpitalnym Cook&Chill zafunkcjonuje po raz pierwszy w 2023 r.

Główne zalety metody Cook&Chill to:

  • Bezpieczeństwo żywności: Szybkie schładzanie potraw zapobiega namnażaniu się bakterii i innych mikroorganizmów, co pomaga zachować bezpieczeństwo żywności.
  • Zachowanie jakości: Szybkie schładzanie pozwala zachować smak, teksturę i wartość odżywczą potraw, co jest istotne zwłaszcza w przypadku gotowania na większą skalę.
  • Wydajność: Przygotowane potrawy mogą być przechowywane przez pewien czas, co pozwala na lepsze zarządzanie czasem w kuchni i zwiększenie wydajności pracy.
  • Planowanie menu: Metoda Cook&Chill umożliwia wcześniejsze przygotowanie większej ilości potraw, co ułatwia planowanie menu dla pacjentów.

Posiłki dla pacjentów przygotowane w systemie Cook-Chill serwowane są w wielu krajach Europy i świata od ponad 60 lat.

blog

Zobacz także:

See also:

Wybór posiłku – klucz do satysfakcji pacjenta

Wybór posiłku ma istotne znaczenie dla satysfakcji pacjenta z pobytu w szpitalu. Oferowanie pacjentom możliwości wyboru posiłków może mieć pozytywny wpływ na ic......

Posiłki w szpitalu, dlaczego są takie ważne?

Prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Odpowiednia dieta zapewnia pacjentowi właściwą ilość składników odżywczych, takich jak białka, wę......

Bezpieczeństwo posiłków

Posiłki w szpitalu są elementem terapii pacjenta i źródłem cennych składników odżywczych wspierających proces jego zdrowienia. Mogą być jednak również idealnym ......

© 2023 Copyrights Rekeep Polska | Polityka plików cookies | Polityka prywatności

Design: Proformat