Cook&Chill to technologia przygotowania posiłków, która polega na gotowaniu potraw, a następnie na bardzo szybkim schładzaniu i przechowywaniu ich w niskiej temperaturze. Po schłodzeniu potrawy są przechowywane w odpowiednich opakowaniach lub pojemnikach, które zapewniają zachowanie jakości i świeżości.
Powstanie systemu Cook&Chill zawdzięczamy Stanom Zjednoczonym Ameryki. To tam już w latach 60-tych XX wieku powstał pierwszy koncept wykorzystujący technologię kuchni masowej z zastosowaniem zaplanowanego chłodzenia i podgrzewania posiłków. W Europie taki system zaczął się kształtować dekadę później, a od lat 80-tych przeżywa szczyt rozwoju, aż po dziś dzień. W Polsce w cateringu szpitalnym Cook&Chill zafunkcjonuje po raz pierwszy w 2023 r.
Główne zalety metody Cook&Chill to:
Posiłki dla pacjentów przygotowane w systemie Cook-Chill serwowane są w wielu krajach Europy i świata od ponad 60 lat.
© 2023 Copyrights Rekeep Polska | Polityka plików cookies | Polityka prywatności
Design: Proformat