PROMOCJA -20%
KOD: XYZ
00

Dni Dzień

00

Godziny Godzina

00

Minuty Minuta

00

Sekundy Sekunda

Dieta nowotworowa, czy mogę się wspomóc w walce z takim przeciwnikiem.

Sok z pomarańczy w szklance

Zdiagnozowanie nowotworu w większości przypadków spada na pacjenta jak grom z jasnego nieba. Nikt nie jest na taką informację przygotowany.
W Polsce, według danych Krajowego Rejestru Nowotworów, liczba nowych przypadków nowotworów złośliwych w 2020 roku wyniosła ponad 170 tysięcy, a liczba zgonów przekroczyła 100 tysięcy.
Najczęściej diagnozowanymi nowotworami w Polsce są rak piersi, rak płuca, rak prostaty oraz rak jelita grubego. Co więcej, zachorowalność na nowotwory rośnie. Stanowią one istotny problem zdrowotny, przede wszystkim u osób w młodym i w wieku średnim tj. między 25 a 64 rokiem życia.
Zjawisko to w szczególności dotyczy populacji kobiet, w której w ostatnich latach nowotwory są najczęstszą przyczyną zgonów przed 65. rokiem życia, stanowiąc 28,3% zgonów młodych kobiet i 41,6% zgonów kobiet w średnim wieku.

Nic dziwnego, że pacjenci po otrzymaniu diagnozy poszukują alternatywnych metod wspomagania organizmu w walce z nowotworem.
Wiemy, że odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na organizm osób zdrowych, więc tym większego znaczenia nabiera w obliczu choroby.
Pacjenci przeszukują internetowe fora, znajdując mnóstwo wykluczających się i często nieprawdziwych lub źle zinterpretowanych informacji. Alternatywne metody żywienia podczas choroby nowotworowej, takie jak post owocowo-warzywny, dieta ketogeniczna czy dieta bez węglowodanów, stają się popularne, choć często opierają się na mitach i dezinformacji.

Czy cukier karmi raka?

Tak, cukier karmi każdą komórkę naszego organizmu, w tym komórki rakowe.
Jednak węglowodany węglowodanom nie są równe.
Cukry, czyli węglowodany, to podstawowa grupa składników odżywczych ludzkiego organizmu. Ogólnie grupę węglowodanów dzielimy na cukry proste i złożone.
Ważne jest, aby pamiętać, że nie każdy cukier jest zły.
 W zdrowej diecie powinniśmy ograniczać cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza, maltoza, laktoza, sacharoza oraz skrobia. Spożywane w nadmiarze dostarczają naszemu organizmowi ogromnych ilości kilokalorii, nie niosąc ze sobą dodatkowych wartości odżywczych. Wysoko przetworzone pokarmy o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym dostarczają organizmowi cukrów, które zamieniane są w tłuszcz, gdyż wysokie stężenie glukozy we krwi jest toksyczne dla naszego organizmu. Chcąc, więc zachować homeostazę czyli równowagę organizm czym prędzej glukozę magazynuje w postaci tłuszczu. Może zatem lepiej byłoby usunąć wszystkie cukry z diety?

Nie można całkowicie wyeliminować węglowodanów z diety, ponieważ znajdują się one również w mięsie, warzywach czy wędlinach. Nie da się „zagłodzić” raka. 
Komórki nowotworowe zmienią swój metabolizm, przystosują się do zmienionej diety
i przetrwają, a chory pozbawi się wielu cennych i niezbędnych składników odżywczych, osłabiając w ten sposób swój organizm.

Jaka dieta jest odpowiednia dla chorych na nowotwór?

Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej, która może trwać latami, głównym celem optymalnej diety jest:

  • uzyskanie i utrzymanie optymalnej masy ciała pacjenta,
  • zapobieganie lub korygowanie niedoborów składników odżywczych,
  • zapobieganie powstaniu niedożywienia chorego,
  • poprawa tolerancji stosowanego leczenia raka,
  • minimalizacja skutków ubocznych terapii onkologicznej,
  • stymulacja układu odpornościowego chorego .

Na dobór odpowiedniej dla chorego na nowotwór diety ogromny wpływ będzie miało umiejscowienie choroby, zdolność do samodzielnego jedzenia czy przełykania, wiek chorego oraz zaawansowanie i rodzaj leczenia.
W naszym artykule skupimy się jednak na podstawach diety, która w chorobie nowotworowej oraz podczas leczenia onkologicznego powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz zapewniać odpowiednią podaż płynów  .

Wpływ białka na organizm i leczenie

Ze względu na wzmożoną pracę układu immunologicznego oraz intensywny proces odbudowy zniszczonych tkanek, ogromną rolę odgrywa zwiększona podaż pełnowartościowego białka. Zalecane jest, aby spożywać 2g białka na kg masy ciała dziennie, podzielone równomiernie na wszystkie posiłki w ciągu dnia, co ułatwi jego prawidłowy metabolizm. Białko jest kluczowe dla regeneracji tkanek po operacjach, a także dla wsparcia układu odpornościowego w walce z nowotworem. Pełnowartościowe źródła białka to mięso, ryby, jaja, nabiał oraz rośliny strączkowe .

Tłuszcze zawierające Omega-3, aby zwalczać stan zapalny organizmu

Dieta chorych na nowotwór powinna zostać wzbogacona o wielonasyceniowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zmniejszają stan zapalny i spowalniają proces nowotworowy. Źródłami omega-3 w diecie są przede wszystkim ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, sardynki oraz śledź, ale także siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie oraz oleje uzyskane z tych produktów. Olej z orzechów włoskich zawiera najlepszą proporcję kwasów Omega 3 do Omega 6.
Kwasy omega-3 mają również właściwości immunomodulacyjne ( wzmacniające odporność), wspierając układ odpornościowy w walce z chorobą .

Warzywa – źródło witaminy i mikroelementów

Warzywa są nieocenionym źródłem witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z nowotworem. Szczególnie ważne są witamina C, E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan, koenzym Q10, polifenole i fitosterole. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, zmniejszając uszkodzenia komórek i wspierając układ odpornościowy. Najlepiej, aby dieta osoby chorej była bogata w różnorodne warzywa.

Niski indeks i ładunek glikemiczny

Pokarmy o niskim indeksie (IG) oraz ładunku glikemicznym (ŁG) powodują wolniejsze uwalnianie glukozy do krwi, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiega gwałtownym skokom insuliny. Stabilny poziom cukru we krwi jest korzystny dla pacjentów onkologicznych, ponieważ wysoki poziom insuliny może stymulować wzrost komórek nowotworowych. Dieta o niskim IG pomaga również w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, co jest kluczowe dla zdrowia pacjentów onkologicznych. Niski indeks glikemiczny mają produkty bogate w węglowodany złożone, a należą do nich: pełnoziarniste pieczywo, kasze, pełnoziarniste makarony, otręby, płatki owsiane oraz brązowy ryż. Węglowodany złożone znajdziemy też w owocach, mleku i produktach mlecznych, a także w warzywach, w tym zwłaszcza w roślinach strączkowych.

Czy istnieją produkty wpływające na rozwój raka?

Liczne badania prowadzone nad powstawaniem nowotworów dowodzą, że istnieją produkty spożywcze mogące zwiększać ryzyko powstawania raka. Należą do nich:

  • przetworzone mięso i wędliny – mogą zawierać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i heterocykliczne aminy (HCA), które powstają podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach,
  • wysoko przetworzone produkty spożywcze – takie jak fast foody, przekąski typu chipsy, słodzone napoje, gotowe dania, a także produkty w proszku, zawierają sztuczne dodatki, konserwanty, wzmacniacze smaku i cukry, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
  • alkohol – nadmierne spożycie alkoholu jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia niektórych rodzajów raka, takich jak rak piersi, rak wątroby, rak jelita grubego, rak przełyku i rak jamy ustnej. Alkohol może wpływać na procesy metaboliczne w organizmie, a także działać drażniąco na tkanki, co może zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworów.
  • cukier, sól oraz tłuszcze nasycone – spożywanie produktów bogatych w te składniki może prowadzić do otyłości, która z kolei jest czynnikiem ryzyka dla rozwoju wielu rodzajów raka, takich jak rak jelita grubego, rak piersi, rak trzustki i inne.

Produkty antyrakowe

Są również na naszych stołach produkty, które znacząco wpływają na obniżenie zachorowalności na nowotwory. Co więc jeść, aby być zdrowym, ale również wówczas, gdy zachorujemy, by wspomóc nasz organizm?

  • czosnek, cebula, winogrona, owoce jagodowe, cytrusy, warzywa kapustne – redukują potencjał kancerogenny, czyli krótko mówiąc blokują powstawanie nowotworów
  • zielona herbata, kurkuma, soja, warzywa kapustne, czosnek, cebula, winogrona i owoce jagodowe, cytrusy, pomidory, tłuszcze omega-3, gorzka czekolada – hamują wzrost komórek nowotworowych
  • kurkuma, soja, warzywa kapustne, czosnek, cebula, winogrona i owoce jagodowe – wpływają na obumieranie guza
  • zielona herbata, kurkuma, soja, winogrona i owoce miękkie, tłuszcze omega-3 – ingerują w proces angiogenezy (tworzenie nowych naczyń krwionośnych przez guz)
  • kurkuma, cytrusy, tłuszcze omega-3 – wspomagają układ odpornościowy stymulując go do pracy

Podsumowując dieta odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia, pomagając w utrzymaniu optymalnej masy ciała, zapewniając niezbędne składniki odżywcze, wpływając na poprawę tolerancji terapii oraz wspomagając układ odpornościowy. Bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe źródła białka i tłuszczy może nie tylko pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ale wspomóc proces leczenia. Warto zatem dbać
 o swoją dietę jako ważny element walki z chorobą nowotworową i promować zdrowy styl życia jako część kompleksowej opieki nad chorymi na nowotwory zachęcając do zmiany stylu odżywiania i aktywności fizycznej.

Autor mgr.  Marlena Smyk-Ciumaszko Dietetyk kliniczny, Psychodietetyk, Dietetyk dziecięcy, Dietetyk bariatryczny

Źródła:

1. Krajowy Rejestr Nowotworów. (2020). Nowotwory złośliwe w Polsce. Raport za rok 2020

2. Didkowska, J., Wojciechowska, U., Olasek, P., Czaderny, K., & Ciuba, A. (2021). Nowotwory złośliwe w Polsce w 2018 roku.

3. Szostak, W. B., Szostak, W. (2010). Żywienie w chorobie nowotworowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL

4. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report.

5. Lenza, E., Talenti, F., Cecconi, D., et al. (2019). Protein and amino acid requirements in cancer patients. Clinical Nutrition ESPEN

6. Barrera, R. (2017). Nutrition support in cancer

Najnowsze:
Udostępnij:

Dieta medyczna w Twoim domu?

Wkrótce będzie to możliwe. Poznaj ofertę.
Dieta diabetologiczna
Kontrola cukru na talerzu.

Stabilny poziom glukozy i pełnowartościowe posiłki każdego dnia.

Idealna dla osób z: cukrzycą, insulinoopornością, z zaburzoną tolerancją glukozy, hipoglikemią reaktywną, hipertriglicerydemią, a także dla osób które chcą zmniejszyć apetyt na słodycze.

Dieta kardiologiczna
Dla serca i zdrowych naczyń.

Posiłki przyjazne sercu, wspierające układ krążenia i dobre samopoczucie.

Idealna dla: osób z nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią, miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, w stanach po zawale serca.

Dieta endokrynologiczna
Odżywienie tarczycy.

Dieta o charakterze przeciwzapalnym i nieco zwiększonej podaży białka. Z wysoką zawartością kluczowych składników, wspierających funkcje tarczycy.

Idealna w: niedoczynności tarczycy, nadczynności tarczycy, hashimoto, chorobie gravesa-basedowa, hiperprolaktynemii, PCOS

Dieta łatwostrawna
Wsparcie dla całego układu pokarmowego.

Łagodne, łatwe do strawienia posiłki dla zdrowia i komfortu układu pokarmowego.

Idealna: dla seniorów, w biegunkach, chorobach układu pokarmowego, chorobach przyzębia, infekcjach z gorączką, a także po zabiegach chirurgicznych.

Dieta łatwostrawna na żołądek
Ukojenie dla żołądka.

Delikatna dieta ograniczająca substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego.

Chroni i wspiera regenerację żołądka.

Idealna w: chorobach zapalnych żołądka, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dyspepsji czynnościowej żołądka, refluksie żołądkowo-przełykowym.

Dieta łatwostrawna wątrobowa
Lekkość dla wątroby.

Delikatne dieta, o obniżonej zawartości tłuszczu, która wspiera regenerację wątroby i układu trawiennego.

Idealna w: marskości wątroby, przewlekłym zapaleniu wątroby, kamicy żółciowej, przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych a także w przewlekłym zapaleniu trzustki oraz w okresie zaostrzenia choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Dieta wysokobiałkowa
Siła w każdym kęsie.

Wysoka zawartość białka dla regeneracji i budowy sił witalnych.

Idealna: w okresie rekonwalescencji np. po zabiegu chirurgicznym, w niedożywieniu, po urazach, po udarze mózgu, z silnymi/rozległymi oparzeniami, z rozległymi zranieniami, a także w niektórych chorobach nowotworowych, a także dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz po szybkiej utracie masy ciała.

Dieta klasyczna
Zdrowe, codzienne menu dla każdego.

Zbilansowane posiłki, energia i dobre samopoczucie każdego dnia.

Idealna dla osób: które za pomocą żywienia pragną przeciwdziałać chorobom dietozależnym, z jednostkami chorobowymi, które nie wymagają dodatkowych modyfikacji diety, dla osób które pragną zredukować masę ciała (po odpowiednim doborze wartości kcal).

Dieta wegetariańska
Zdrowa energia z roślin.

Pełnowartościowe, roślinne menu dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie zawiera mięsa, ryb oraz owoców morza, a obecne są w niej nabiał oaz jaja.

Idealna dla: osób, które rozpoczynają dietę bezmięsną i obawiają się o jej prawidłowe zbilansowanie, a także dla osób, które mięsa nie spożywają produktów mięsnych od lat ale potrzebują wsparcia w przygotowaniu pełnowartościowych posiłków wegetariańskich.

Dieta z wyborem menu
Ty decydujesz, co jesz!

Wybierz swoje ulubione dania i ciesz się posiłkami dopasowanymi do siebie.

Idealna dla: osób, które same chcą komponować swoją codzienną dietą.

Dieta ekonomiczna
Zdrowie w dobrej cenie.

Smaczne, pełnowartościowe posiłki w ekonomicznej wersji.

Idealna dla: osób, które chcą odżywiać w sposób zdrowy i zbilansowany ale w prostym wydaniu i niższej cenie.

Dostępne wkrótce!
Dieta onkologiczna
Wsparcie w trudnym czasie.

Wysoko odżywcze, łatwostrawne dania pomagające w leczeniu i rekonwalescencji.

Wkrótce!

Masz wątpliwości, jaką dietę wybrać? Zapytaj specjalistę

Jeśli nie wiesz, która dieta będzie najlepsza dla Twojego stanu zdrowia, skorzystaj z bezpłatnej konsultacji z naszym dietetykiem.
  • Wspólnie omówicie Twój stan zdrowia, zalecenia lekarskie i potrzeby żywieniowe
  • Otrzymasz jasną rekomendację, którą dietę wybrać – bez zgadywania, bez ryzyk
To szybkie, bezpieczne i całkowicie bezpłatne.

Dajcie mi znać, kiedy ruszycie!

Umów się na konsultację z dietetykiem

Lub wypełnij formularz kontaktowy, a my skontaktujemy się z Tobą!