To sposób odżywiania zaprojektowany tak, by jak najmniej obciążać układ trawienny. Sprawdza się przy wielu dolegliwościach – od stanów zapalnych żołądka, przez problemy jelitowe, aż po rekonwalescencję po zabiegach. Potrawy są lekkie, gotowane, duszone lub pieczone – bez smażenia, tłustych dodatków i ostrych przypraw.
Nie! Używamy łagodnych przypraw i ziół poprawiających smak, nie obciążając żołądka.
Nie zalecamy. Preferujemy warzywa gotowane, pieczone, duszone lub przetarte.
Tak – doskonale sprawdza się u osób starszych z osłabionym trawieniem. Jest łagodna dla układu trawiennego, łatwa do pogryzienia i dobrze zbilansowana.
Każda z naszych diet została opracowana przez dietetyków klinicznych i dostosowana do stanu zdrowia pacjentów. Jest zgodna z aktualnymi wytycznymi medycznymi i może być kontynuacją zaleceń ze szpitala.