To program żywienia opracowany z myślą o osobach chorujących na cukrzycę typu 2, w stanie przedcukrzycowym, z insulinoopornością lub z innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jej celem jest pomoc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zapobieganiu powikłaniom metabolicznym i sercowo-naczyniowym.
Dieta diabetologiczna opiera się na zaleceniach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą. Jej najważniejsze elementy to:
Po diagnozie wielu pacjentów czuje się zagubionych i przeciążonych koniecznością zmiany nawyków żywieniowych. Nasz catering:
Tak. Dieta została opracowana z myślą o osobach zarówno stosujących leki doustne, jak i insulinę. Posiłki mają precyzyjnie opisane składy, znajdziesz na nich nie tylko wartość kcal, ale i ilości węglowodanów, białka i tłuszczy, co ułatwia kontrolę glikemii i dawkowanie insuliny.
Nie. W naszej diecie nie stosujemy białego cukru ani syropów glukozowo-fruktozowych. Słodki smak (jeśli występuje) pochodzi wyłącznie z naturalnych składników – np. warzyw, owoców o niskim IG lub bezpiecznych zamienników: erytrytolu, ksylitolu oraz stewii.
Każda z naszych diet została opracowana przez dietetyków klinicznych i dostosowana do stanu zdrowia pacjentów. Jest zgodna z aktualnymi wytycznymi medycznymi i może być kontynuacją zaleceń ze szpitala.