Prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Odpowiednia dieta zapewnia pacjentowi właściwą ilość składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, które są niezbędne do regeneracji organizmu i wzmocnienia układu odpornościowego. Właściwa dieta pomaga w gojeniu się ran, odbudowie tkanek, utrzymaniu prawidłowego stanu odżywienia oraz wspomaga działanie leków.
Niektóre choroby i zabiegi medyczne mogą wpływać na apetyt i zdolność pacjenta do przyjmowania pokarmów. W takich przypadkach dostarczenie odpowiednio przygotowanych posiłków może być kluczowe. Dobrej jakości posiłki, które są smaczne i atrakcyjne wizualnie, mogą zwiększyć apetyt pacjenta, pobudzić układ trawienny i zwiększyć szanse na skuteczne przyjmowanie leków. Posiłki, które atrakcyjnie wyglądają, dobrze smakują, i które pacjenci mogą wybrać z dostępnego menu są także chętniej zjadane w całości.
Dobre posiłki w szpitalu nie tylko zaspokajają potrzeby fizjologiczne, ale także mają wpływ na samopoczucie i morale pacjentów. Smaczne i atrakcyjne posiłki mogą podnieść na duchu pacjenta, zwiększyć poczucie komfortu i poprawić jakość pobytu w szpitalu.
Ma to także pozytywny wpływ na koszty leczenia pacjenta w ujęciu globalnym. Dzięki lepszemu spożywaniu posiłków przez pacjentów wyraźnie zmniejsza się ilość odpadów i marnotrawstwo żywności.
© 2023 Copyrights Rekeep Polska | Polityka plików cookies | Polityka prywatności
Design: Proformat