
Kto z nas nie marzy o tym, aby utrzymać możliwie najlepszą sprawność swojego mózgu jak najdłużej? Wiemy już, że prawidłowe żywienie pełni znaczącą rolę nie tylko w utrzymaniu zdrowia fizycznego, ale również ma wpływ na nasze myśli, emocje i samopoczucie. Dieta może mieć znaczący wpływ na funkcjonowanie mózgu, który zużywa aż 20% energii dostarczanej wraz z pożywieniem. Przeczytaj o kilku kluczowych aspektach diety, które mogą wspierać mózgowe procesy metaboliczne.
Kieruj się kolorami! Naturalne barwniki obecne w żywności, takie jak chlorofil, karotenoidy czy antocyjany to jednocześnie silne przeciwutleniacze (antyoksydanty). Masz do dyspozycji szereg owoców i warzyw, szczególnie owoce jagodowe, owoce i warzywa o pomarańczowym czy czerwonym kolorze oraz zielone warzywa liściaste. Innym rodzajem antyoksydantów, które łatwo możesz wkomponować do codziennej diety, są katechiny zawarte w zielonej herbacie.
Znane są ze swoich właściwości neuroprotekcyjnych. Masz do dyspozycji źródła zwierzęce: łososia, makrelę, śledzia, sardynki i inne tłuste ryby lub źródła roślinne: siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia oraz oleje nierafinowane – lniany i rzepakowy.
Czyli produkty metabolizmu białek. W tej kategorii prym wiedzie tyrozyna, która poprawia funkcje poznawcze. Ważne jest spożycie białek pełnowartościowych, które dostarczają niezbędnych aminokwasów (egzogennych, czyli takich, które organizm musi dostarczać sobie wraz z pożywieniem). Badacze wskazują, że z punktu widzenia odżywienia mózgu, aminokwasy egzogenne wpływają szczególnie korzystnie na poprawę zachowania uwagi, elastyczność poznawczą i funkcje psychosocjalne.
Są bardzo ważne dla utrzymania prawidłowych funkcji neurologicznych. Aby uchronić mózg przed degeneracją, uwzględnij w diecie źródła witaminy E, jednego z przeciwutleniaczy – migdały, słonecznik, awokado. Witaminy z grupy B, zwłaszcza B6, B9 i B12, znajdziesz w pełnoziarnistych produktach, mięsie i jajach. Witamina C, która jest przeciwutleniaczem podobnie jak witamina E, pomoże Ci w starciu z wolnymi rodnikami. To właśnie wolne rodniki na poziomie biochemicznym odpowiadają za procesy starzenia. Sięgaj po orzechy, nasiona, ciemną czekoladę o zawartości kakao minimum 70% i zielone warzywa liściaste, aby zadbać o podaż magnezu. Selen i cynk są niezbędne do pracy enzymów, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, dlatego warto uwzględnić ich źródła w diecie. Zbadano, że podaż selenu i cynku wśród osób 60+ związana była z poprawą funkcji poznawczych, zwłaszcza u kobiet. Minerały te znajdziesz szczególnie w mięsie, owocach morza i jajach.
Brzmi skomplikowanie, a to rodzaj fosfolipidu, który jest kluczowym składnikiem błon komórkowych. Okazuje się, że fosfatydylocholina poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Znajdziesz ją w jajach, mleku, mięsie i rybach.
Tak oczywiste i potrzebne, a jak często o nim zapominamy. Czy wiesz, że nawet niewielkie odwodnienie może wpływać na Twoją pracę mózgu? Badania naukowe opublikowane w British Journal of Nutrition pokazują, że podaż wody ma wpływ nie tylko na funkcje poznawcze, ale nawet na nastrój!
Dieta wysokoenergetyczna, przekraczająca Twoje indywidualne zapotrzebowanie na energię, może negatywnie wpływać na pracę mózgu i przyczyniać się do powstawania wolnych rodników, które powodują, że komórki nerwowe stają się bardziej podatne na uszkodzenia. Duże restrykcje żywieniowe również nie są wskazane, ponieważ mózg potrzebuje odżywienia.
Podsumowując, zdrowa dieta, czyli taka, która obfituje w różnorodne składniki odżywcze, może wspierać sprawność mózgu. Warto również pamiętać o zdrowym stylu życia, który obejmuje regularną aktywność fizyczną i odpowiednią ilość snu.
Autor: dr Ada Krawęcka – dietetyk, psychodietetyk, technolog ds. żywności funkcjonalnej
Źródła:
Jideani A.I.O., Silungwe H., Takalani Thakhani, Omolola A.O., Udeh H.O., Anyasi T.A. Antioxidant-rich natural fruit and vegetable products and human health. International Journal of Food Properties. 2021, 24(1), 41-67.
Marinkovic T. i Marinkowic D. Nutritional impact on brain function: Food for thought, emotions and wellbeing. 2023. 13th International Conference Science and Higher Education in Function of Sustainable Development – SED 2023.
Masento N.A., Golightly M., Field D.T., Butler L.T. i van Reekum C.M. Effects of hydration status on cognitive performance and mood. British Journal of Nutrition. 2014. Doi: 10.1017/S0007114513004455.
Wang X., Wang H., Zhang F., Cui Y., Zhang D. i Shen X. Threshold effects and interactive effects of total zinc and selenium intake on cognitive function in older adults. Clinical Nutrition ESPEN. 2022, 47, 383-390.